Huurverhoging in 2024: Dit moet je weten over de nieuwe regels in Nederland

Moniek

18 Mar 2024
    2 min. leestijd

Vanaf 2024 veranderen de regels rondom de huurverhoging in Nederland. Dit kan belangrijk zijn voor jou, of je nu huurt of verhuurt. Benieuwd wat dit voor jou betekent?

Voor huurders:

Als je een woning huurt, is het goed om te weten dat de huurverhoging in 2024 anders wordt berekend. Voor sociale huurwoningen (die onder een bepaalde huurprijs vallen) mag de huur maximaal met 2,3% omhoog. Dit percentage is gebaseerd op de inflatie, dus als dingen duurder worden, kan je huur ook iets stijgen.

Maar, er is een uitzondering. Als je woning erg energiezuinig is (met een energielabel A, B, of C), mag de huur meer stijgen, tot wel 100 euro extra per maand. Dit is om verhuurders te stimuleren om huizen milieuvriendelijker te maken.

Voor de vrije sector (duurdere huurwoningen) gelden andere regels. Hier mag de huurverhoging maximaal 3,3% plus de inflatie zijn. Maar let op: als je huur al heel hoog is, (meer dan 125% van de liberalisatiegrens*), dan is er geen maximum aan de huurverhoging.

*Lees hier meer over de liberalisatiegrens

Voor verhuurders:

Als verhuurder moet je rekening houden met deze nieuwe regels. Voor sociale huurwoningen is er een duidelijke grens aan wat je mag vragen. Wanneer je investeert in het duurzamer maken van je woningen, kun je de huur extra verhogen.

In de vrije sector heb je wat meer vrijheid, maar het is belangrijk om de regels goed te volgen om problemen te voorkomen.

Wat betekent dit voor jou?

Deze veranderingen zijn bedoeld om huren betaalbaar te houden en tegelijkertijd investeringen in duurzaamheid te stimuleren. Voor huurders kan dit betekenen dat je huur elk jaar een beetje stijgt, maar de stijging zou redelijk moeten zijn. Voor verhuurders betekent het dat je goed moet letten op de regels en misschien moet investeren in duurzaamheid om meer huur te kunnen vragen.

Het is altijd slim om goed op de hoogte te zijn van de regels, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Heb je vragen over je specifieke situatie? Dan kan het handig zijn om advies in te winnen bij een expert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo Close
Thuis pictogram