De afgelopen dagen ontvingen we enkele reacties met de vraag: “Zijn jullie oplichters?”
Een kort antwoord: dit zijn we absoluut niet.
Rentumo scant dagelijks 383 huurwebsites in Nederland en stuurt je direct meldingen van nieuwe woningen zodat je snel kunt reageren en je kans vergroot om een huis te vinden. In zeldzame gevallen met technische fouten hebben gebruikers recht op een terugbetaling.
Het uitgebreide antwoord lees je hieronder: we vinden transparantie belangrijk.
🎥 Wat is er gebeurd?
Op 8 juni zond het tv-programma Radar een segment uit over huurwebsites. Rentumo.nl werd daarbij genoemd, samen met andere platforms.
Enkele dagen voor de uitzending vroegen ze ons om feedback op 10 voorbeeldadvertenties van woningen die niet beschikbaar waren:
- 8 van deze listings kwamen van concurrerende platformen, niet van Rentumo
- 2 hiervan stonden online op Rentumo. Hoewel het er enkel 2 waren, erkennen we dat deze er niet hadden mogen staan. Ze stonden echter nog als actief beschikbaar op de originele website toen wij ze overnamen, dus onze tool heeft dit niet kunnen lezen.
We hebben binnen 48 uur in goed vertrouwen geantwoord, maar onze antwoorden zijn niet uitgezonden. Ondanks dat het slechts om 2 van de 9.600 advertenties op Rentumo ging, werd onze naam nadrukkelijk genoemd alsof wij centraal stonden in het probleem. Dat vinden we onterecht en misleidend.
🎯 De speld in de hooiberg
We scannen 383 huurwebsites en tonen 9.600 actieve listings. Hieruit bleken er slechts 2 verouderd. Nu viel de aandacht helaas snel op die 2 verouderde listings en niet op de 9.598 correcte advertenties.
Radar had goede bedoelingen, maar zoomde te veel in op de uitzonderingen en negeerde onze uitleg. Hun onderzoek richtte zich voornamelijk op concurrenten, terwijl onze kant niet is gehoord. Dat is oneerlijk, vooral omdat we dagelijks hard werken om mensen helpen om een woning te vinden.
Geen platform is perfect, wat het belangrijkste is: hoe je ermee omgaat. En wij verbeteren en leren continu.
🧠 Waarom de berichtgeving niet terecht was
- Slechts 2 verouderde advertenties op Rentumo van meer dan 9.600 listings. Dit is slechts 0,02%, wat ruim buiten proportie is gebracht
- Onze uitleg werd volledig weggelaten
- Onze naam en logo kwamen prominent in beeld, wat een vertekend beeld geeft
💡 Wat Radar over het hoofd zag
Werd ons antwoord in de uitzending uitgezonden, dan hadden we het volgende uitgelegd:
- We scannen 383 huurwebsites (meerdere keren per dag)
- Zodra een woning op de originele bron verdwijnt, halen wij deze ook weg
- Ontdekt de gebruiker een fout? Dan bieden we een gratis een maand of terugbetaling aan
Ons supportteam is zeer behulpzaam en reageert binnen 24 uur.
Ondanks goede intenties van Radar, schoot de uitvoering tekort en miste de nuance.
🛠 Hoe we het oplossen
Het waren enkel 2 advertenties, maar we nemen dit serieus. Daarom:
- Tonen we nu bij elke advertentie “Laatst gescand: (tijd) geleden” in plaats van “Beschikbaar”
- Hebben we een duidelijke “Meld deze advertentie” knop toegevoegd voor foutmeldingen
- Zijn alle beschrijvingen van woningen zijn nu gratis te zien
- Testen we een systeem dat listings verwijdert, nadat er 20 aanmeldingen voor zijn geweest
- Verzamelen we actief feedback via e-mail na aanmelding
- Zijn we druk bezig om ons kwaliteitsteam en onze processen te verbeteren
Onze boodschap aan gebruikers en partners
We zijn er om mensen te helpen een huis te vinden, niet om mensen te misleiden.
We claimen niet perfect te zijn, maar we willen graag verbeteren.
Heb je vragen of zorgen? Laat het ons weten via info@rentumo.nl.
💙
Het Rentumo Team
📧 Antwoorden op Radars vragen
Met betrekking tot de woningen vermeld op Rentumo
Voor de woningen die je op onze site hebt gevonden, licht ik graag specifieke gevallen toe. De eerste twee worden opgehaald van de volgende bronnen:
- Rodenrijselaan 32b, Rotterdam (bron: zoekjehuisje.nl)
- Schieweg 19b, Rotterdam (bron: huisnet.nlet
Omdat deze twee woningen nog steeds als beschikbaar op de oorspronkelijke websites staan, wordt dit niet automatisch door onze scraper herkend. We hebben hierover ook geen meldingen ontvangen van gebruikers.
Wat betreft Grote Werfstraat 14A en Oostzeedijk Beneden: deze zijn inmiddels offline gehaald, óf automatisch vanwege gedetecteerde onbeschikbaarheid, óf handmatig door ons kwaliteitsteam. We geven je volledig gelijk dat deze niet online hadden mogen staan zonder duidelijke vermelding dat het om studentenkamers met specifieke eisen ging.
Dat omschrijvingen alleen zichtbaar zijn voor Premium-gebruikers is een recent geïntroduceerde wijziging. Hoewel we tot nu toe geen meldingen kregen over dit specifieke probleem, erkennen we dat essentiële informatie in een verborgen omschrijving kan leiden tot een slechte gebruikerservaring. Binnen enkele dagen zullen we dit aanpassen, zodat een gratis account voldoende is om alle beschrijvingen te kunnen lezen.
Antwoorden op jullie specifieke vragen
We troffen meerdere woningen aan op jullie site die als ‘beschikbaar’ werden geadverteerd, terwijl makelaars en eigenaren ze als verhuurd achtten. Herkennen jullie dit?
Je hebt ons twee voorbeelden gestuurd. Zoals hierboven uitgelegd, worden deze op de oorspronkelijke sites nog steeds als beschikbaar weergegeven. We werken voortdurend aan de verbetering van datakwaliteit en zijn ons bewust van de uitdagingen daarin.
Hoe kan het dat deze woningen al verhuurd zijn, maar toch nog op jullie site staan?
Dit komt meestal doordat de (originele) bron website haar advertenties niet op tijd bijwerkt. Als aggregator vertrouwen wij op de juistheid van externe data. Pas als gebruikers ons melden dat een woning onterecht beschikbaar staat, kunnen we het handmatig aanpassen.
Gebruikers kunnen pas reageren als ze een abonnement afsluiten. Biedt Rentumo hiermee geen woningen aan waarop men feitelijk geen kans heeft?
De kernwaarde van ons Premium-abonnement zit in het snel ontvangen van meldingen zodra een nieuwe woning online komt op een van de honderden websites die wij monitoren. We doen ons uiterste best om onbeschikbare woningen te vermijden. Zoals je zelf al benoemt: het gebeurt soms, maar het is een uitzondering en we nemen dit serieus.
Wordt de informatie die jullie van het internet aggregeren gecontroleerd op juistheid?
Ja. Wij hebben een groot QA-team dat maandelijks duizenden uren besteedt aan handmatige controle. Alleen al vorige maand zijn er ruim 1600 uur besteed aan kwaliteitscontrole op onze 13 internationale websites. Daarnaast werken we aan geavanceerdere AI-methodes om onbetrouwbare bronnen sneller te detecteren en indien nodig uit te sluiten.
Consumentenrechtenspecialisten noemen jullie abonnementsvorm misleidend, omdat er geadverteerd wordt met woningen die niet meer beschikbaar zijn. Wat is jullie reactie daarop?
De vraag is wat vaag, want we kennen de context van die bewering niet. Onjuiste vermeldingen mogen uiteraard niet op de site blijven staan. In overeenstemming met onze algemene voorwaarden bieden we een volledige terugbetaling aan klanten die foutieve advertenties tegenkomen.
Kunnen mensen hun abonnement opzeggen als blijkt dat een woning niet meer beschikbaar is?
Zeker. Gebruikers kunnen op elk moment opzeggen. In het geval van onbeschikbare woningen komen ze in aanmerking voor een terugbetaling of, als ze dat willen, een gratis maand. We proberen elke situatie netjes en snel op te lossen.