Verandering in huurprijzen in Rotterdam: 2018 tot 2024

Moniek

18 Jun 2024
    3 min. leestijd

De huurprijzen in Rotterdam zijn de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Deze veranderingen zijn het gevolg van verschillende economische, demografische en beleidsmatige factoren. 

Veranderingen in huurprijzen 2018-2024

2018: In 2018 was de gemiddelde huurprijs voor een woning in Rotterdam ongeveer €15 per vierkante meter per maand. Dit was het gevolg van een relatief stabiele economische situatie en een evenwichtige vraag en aanbod van woningen.

2019: In 2019 begonnen de huurprijzen te stijgen, voornamelijk door een groeiende vraag naar woningen in de stad. De gemiddelde huurprijs steeg naar ongeveer €16 per vierkante meter per maand. Deze stijging was te wijten aan een combinatie van een toename van het aantal internationale studenten en expats en een groeiende economie.

2020: Het jaar 2020 bracht aanzienlijke veranderingen door de COVID-19-pandemie. De economische onzekerheid en de lockdowns leidden tot een tijdelijke stabilisatie van de huurprijzen, die rond de €16,50 per vierkante meter per maand bleven. Veel mensen kozen ervoor om te verhuizen naar goedkopere of ruimere woningen buiten de stad, wat de druk op de huurmarkt in Rotterdam enigszins verlichtte.

2021: met de herstellende economie en het terugkeren van de vraag naar stedelijk wonen, begonnen de huurprijzen weer te stijgen. De gemiddelde huurprijs bereikte ongeveer €17 per vierkante meter per maand. De heropening van universiteiten en bedrijven droeg bij aan deze stijging.

Huurprijzen in 2022-2023

De jaren 2022 en 2023 zagen een gestage stijging van de huurprijzen, aangedreven door de inflatie en de voortdurende vraag naar stedelijke woningen. Tegen eind 2023 bedroeg de gemiddelde huurprijs ongeveer €18 per vierkante meter per maand. De beperkte beschikbaarheid van nieuwe woningen en de stijgende bouwkosten droegen bij aan deze prijsstijging.

Huurprijzen in 2024

In 2024 blijven de huurprijzen stijgen, met een gemiddelde van ongeveer €19 per vierkante meter per maand. De voortdurende stedelijke groei, de toename van de bevolking en de aantrekkelijkheid van Rotterdam als internationale bestemming zijn belangrijke factoren die de huurprijzen opdrijven.

Redenen voor de verandering in huurprijzen

1. Economische groei: Een sterke economische groei heeft geleid tot een grotere vraag naar stedelijke woningen.
2. Demografische veranderingen: Een toename van het aantal internationale studenten en expats heeft de vraag naar huurwoningen vergroot.
3. Bouwkosten: Stijgende bouw- en renovatiekosten hebben bijgedragen aan hogere huurprijzen.
4. Beleidsmaatregelen: Beleidsveranderingen en regelgeving kunnen ook invloed hebben op de huurprijzen, zoals strengere huurcontroles of stimuleringsmaatregelen voor nieuwbouw.
5. Pandemie effecten: De COVID-19-pandemie heeft tijdelijke verstoringen en veranderingen in woonvoorkeuren veroorzaakt.

Tips om woningen tegen de beste prijzen te vinden

1. Begin vroeg met zoeken: Begin minstens drie maanden van tevoren met het zoeken naar een woning om meer opties te hebben en minder druk te voelen.
2. Gebruik meerdere platforms**: Gebruik verschillende platformen zoals Rentumo om een breed scala aan aanbod te bekijken.
3. Netwerk en Social Media: Vraag vrienden, familie en collega's of ze weten van beschikbare woningen en volg relevante groepen op social media.
4. Flexibiliteit: Wees flexibel met betrekking tot de locatie en de grootte van de woning om meer opties te hebben binnen uw budget.
5. Onderhandelen: Probeer te onderhandelen over de huurprijs, vooral als de woning al enige tijd leegstaat.
6. Directe Eigenaren: Zoek naar woningen die direct door de eigenaar worden verhuurd, dit kan vaak goedkoper zijn omdat er geen makelaarskosten zijn.

Benieuwd naar ons huidige aanbod in Rotterdam? Klik hier

Logo Close
Thuis pictogram