Renting in Amsterdam: a look back at the last 10 years

Moniek

09 Jul 2024
    4 min. leestijd

Amsterdam, de bruisende hoofdstad van Nederland, heeft de afgelopen tien jaar een aanzienlijke groei en verandering doorgemaakt, zowel in termen van bevolkingsaantallen als in de dynamiek van de huurmarkt. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen op deze gebieden van 2013 tot 2023, en biedt tips voor het vinden van een appartement met behulp van Rentumo.

Stijgende bevolking


De bevolking van Amsterdam is de afgelopen tien jaar aanzienlijk gegroeid. In 2013 had de stad ongeveer 811.000 inwoners. Tegen 2023 is dit aantal gestegen naar ongeveer 880.000, een groei van bijna 9%. Deze groei is deels te danken aan de aantrekkingskracht van de stad als cultureel en economisch centrum, maar ook aan de toenemende internationale mobiliteit en immigratie.

Veranderende demografie


De demografische samenstelling van Amsterdam is eveneens veranderd. Er is een toename van jonge professionals en internationale studenten, die de stad kiezen vanwege de uitstekende universiteiten en de bloeiende arbeidsmarkt. Daarnaast is er een significante toename van expats, aangetrokken door de diverse en inclusieve cultuur van Amsterdam.

Huurmarkt: Trends en ontwikkelingen

 

Stijgende huurprijzen


Een van de meest opvallende trends in de afgelopen tien jaar is de forse stijging van de huurprijzen. In 2013 was de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Amsterdam ongeveer € 1.200 per maand. Tegen 2023 is dit opgelopen tot gemiddeld € 1.650 per maand. Deze stijging van meer dan 37% is deels het gevolg van de toenemende vraag naar woningen in de stad en de beperkte beschikbaarheid van huurwoningen.

Huurtoeslag en woningcorporaties


Om de druk op de huurmarkt te verlichten, zijn er verschillende maatregelen genomen. Huurtoeslag blijft een belangrijke steunmaatregel voor huurders met lagere inkomens. Daarnaast spelen woningcorporaties een cruciale rol in het verstrekken van betaalbare huurwoningen. Echter, de beschikbaarheid van sociale huurwoningen blijft beperkt door de hoge vraag en lange wachtlijsten.

Invloed van beleid en regels


Het huurbeleid in Amsterdam is de afgelopen tien jaar regelmatig aangepast om de huurmarkt te reguleren. Maatregelen zoals de huurprijsbescherming en het puntensysteem voor sociale huurwoningen zijn bedoeld om huurders te beschermen tegen buitensporige huurprijzen. Tegelijkertijd hebben strengere regels voor verhuur aan toeristen via platforms zoals Airbnb de druk op de reguliere huurmarkt iets verminderd.

Toekomstige vooruitzichten

Verdere groei en uitdagingen. Met de voortdurende groei van de bevolking en de populariteit van Amsterdam is het waarschijnlijk dat de druk op de huurmarkt zal aanhouden. Dit vraagt om blijvende aandacht voor het bouwen van nieuwe woningen en het handhaven van betaalbare huurprijzen.

Innovatieve woningoplossingen


Er wordt steeds meer gekeken naar innovatieve oplossingen om de woningnood aan te pakken, zoals co-housing en micro-appartementen. Deze kunnen een deel van de oplossing bieden voor de groeiende vraag naar woonruimte in de stad.

Gebruik Rentumo voor het vinden van een appartement in Amsterdam

 

Zo gebruik je Rentumo:
1. Maak een account aan: Maak een account aan op de Rentumo-website om toegang te krijgen tot alle functies en om meldingen te ontvangen over nieuwe huurwoningen die voldoen aan je criteria.
  
2. Stel zoekfilters in: Gebruik de geavanceerde zoekfilters om je zoekopdracht te verfijnen. Je kunt zoeken op basis van locatie, huurprijs, type woning, aantal kamers, en andere specifieke wensen zoals huisdieren toegestaan of volledig gemeubileerd.

3. Favorieten en meldingen: Voeg interessante woningen toe aan je favorietenlijst en stel meldingen in voor nieuwe aanbiedingen. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste beschikbare huurwoningen die aan jouw wensen voldoen.

4. Contact met verhuurders: Via Rentumo kun je direct contact opnemen met verhuurders of makelaars om bezichtigingen in te plannen of om meer informatie te vragen over de woning.

De voordelen van Rentumo


1. Tijdsbesparing: De geavanceerde zoekfuncties en meldingen besparen je tijd door alleen relevante woningen te tonen.
2. Groot Aanbod: Rentumo heeft een breed aanbod aan huurwoningen, van sociale huur tot vrije sector woningen.
3. Betrouwbaarheid: Door gebruik te maken van reviews en beoordelingen kun je betrouwbare keuzes maken.

Klik hier voor ons gehele aanbod aan huurwoningen in Amsterdam

Logo Close
Thuis pictogram