Problemen voor de middelinkomens: schaarste op de huur- en koopmarkt verergert

Moniek

15 Aug 2024
    2 min. leestijd

Huuraanbod in de vrije sector droogt op

De introductie van de Wet Betaalbare Huur heeft geleid tot een forse afname van betaalbare huurwoningen in de vrije sector. Waar er tweeënhalf jaar geleden nog ruim 2.600 woningen met een huurprijs onder de €1.500,- beschikbaar waren, is dat aantal per 1 juli gedaald tot minder dan 1.000. Tegelijkertijd stijgt het aantal huurwoningen met huurprijzen boven de €1.500,-.

Deze daling wordt in verband gebracht met de Wet Betaalbare Huur, die sinds 1 juli 2024 van kracht is. Veel verhuurders kiezen ervoor om hun woningen te verkopen in plaats van ze tegen lagere huurprijzen aan te bieden, wat resulteert in een structurele vermindering van het huuraanbod. Naar schatting betreft dit zo’n 300.000 woningen, bijna de helft van het totale huuraanbod in de vrije sector. Dit betreft voornamelijk kwalitatief goede woningen die voorheen bereikbaar waren voor middeninkomens, maar nu verdwijnen ze permanent van de huurmarkt.

Middeninkomens in de verdrukking

Jasper de Groot, wijst erop dat het aantal betaalbare huurwoningen onder de €1.500,- afneemt door de massale verkoop van huurwoningen door particuliere beleggers. Uit een recent onderzoek van de NVM blijkt dat veel van deze woningen, vaak kleine appartementen met relatief goede energielabels, in rap tempo worden verkocht door verhuurders die niet bereid zijn met verlies te verhuren.

De Groot legt uit dat huurwoningen die meer dan 186 punten scoren volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) niet onder de Wet Betaalbare Huur vallen. Hierdoor kunnen de huurprijzen voor deze woningen, gezien de schaarste en hoge vraag, worden verhoogd. Dit creëert een grote kloof tussen de sociale huursector en de vrije sector, waarin huurprijzen vrij worden overeengekomen tussen huurder en verhuurder.

Beperkte toegang tot koopmarkt

De huidige situatie is vooral problematisch voor huurders met een middeninkomen. Zij zien hun opties op de huurmarkt steeds verder afnemen en kunnen vaak de te koop gezette huurwoningen niet zelf aanschaffen. Met een gemiddelde verkoopprijs van €360.000,- voor uitgeponde huurwoningen, vereist het kopen van deze woningen een bruto jaarsalaris van minimaal €80.000,-. Dit zet middeninkomens klem tussen een onbereikbare huur- en koopmarkt.

Over Rentumo

Rentumo is dé oplossing voor iedereen die optimaal wil zoeken naar huurwoningen. Dankzij geavanceerde zoekfilters, real-time updates en een breed aanbod van woningen, helpt Rentumo je snel en efficiënt de perfecte huurwoning te vinden, ongeacht je budget of voorkeuren. Rentumo zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt tot de meest actuele en relevante woninginformatie. 

Logo Close
Thuis pictogram