Heb ik een Nederlands adres nodig om te huren in Nederland?

Moniek

06 Jul 2024
    3 min. leestijd

Het vinden van een geschikte huurwoning kan een uitdagend proces zijn, vooral als je nieuw bent in Nederland of vanuit het buitenland naar Nederland wilt verhuizen. Een vraag die vaak opkomt, is of je een Nederlands adres nodig hebt om een woning te kunnen huren.

Heb je een Nederlands adres nodig om te huren?

Het korte antwoord is nee, je hebt geen Nederlands adres nodig om een huurwoning te vinden. Veel mensen die naar Nederland verhuizen, huren een woning voordat ze daadwerkelijk in het land aankomen. Dit geldt zowel voor internationale studenten, expats als andere nieuwkomers.

Wat je wel nodig hebt

Hoewel je geen Nederlands adres nodig hebt om een woning te huren, zijn er wel andere vereisten en praktische overwegingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Geldige identificatiedocumenten
    Je moet een geldig paspoort of identiteitsbewijs kunnen overleggen. Dit is nodig voor het huurcontract en eventuele inschrijving bij de gemeente.
  2. Inkomensbewijs
    Verhuurders willen zekerheid dat je de huur kunt betalen. Dit kan door middel van een arbeidscontract, bankafschriften, een werkgeversverklaring of andere financiële documenten.
  3. Borgsom
    Verhuurders vragen vaak een borgsom, meestal gelijk aan een of twee maanden huur. Zorg ervoor dat je deze som kunt betalen bij het tekenen van het huurcontract.
  4. Een Burger Service Nummer (BSN)
    Na aankomst in Nederland moet je je inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Bij inschrijving krijg je een Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer is nodig voor verschillende administratieve processen in Nederland.

Stappen om te huren vanuit het Buitenland

1. Zoeken naar woningen online
Er zijn websites en platforms waar je huurwoningen in Nederland kunt vinden, zoals Rentumo. 

2. Contact met makelaars en verhuurders
Neem contact op met makelaars en verhuurders om je interesse kenbaar te maken. Wees duidelijk over je situatie en dat je vanuit het buitenland huurt. Veel makelaars zijn gewend aan internationale huurders en kunnen je goed begeleiden.

3. Virtuele bezichtigingen
Door de toegenomen digitalisering bieden veel makelaars nu virtuele bezichtigingen aan. Dit stelt je in staat om woningen te bekijken zonder fysiek aanwezig te zijn.

4. Documentatie en contract
Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie op orde hebt. Verhuurders zullen je vragen om identificatie, inkomensbewijzen en mogelijk referenties. Het huurcontract kan vaak digitaal worden ondertekend.

5. Inschrijving bij de Gemeente
Na aankomst in Nederland moet je je inschrijven bij de gemeente. Dit kan meestal door een afspraak te maken bij het gemeentehuis en de benodigde documenten mee te nemen.

Hoewel je geen Nederlands adres nodig hebt om een huurwoning te vinden, zijn er wel andere belangrijke stappen en vereisten waar je rekening mee moet houden. Door goed voorbereid te zijn en de juiste documentatie te verzamelen, kun je vanuit het buitenland succesvol een woning huren in Nederland. 

Logo Close
Thuis pictogram