In 2024 zijn er significante veranderingen doorgevoerd in de Nederlandse huurmarkt, die huurders en verhuurders direct beïnvloeden. Deze veranderingen zijn bedoeld om huren betaalbaarder te maken en huurders meer zekerheid te bieden. Hieronder vind je een overzicht van de meest relevante wijzigingen.
Wet betaalbare huur: Bescherming voor middeninkomens
Op 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur in werking getreden. Deze wet richt zich op het reguleren van huurprijzen in het middensegment, wat betekent dat huurwoningen met een puntenaantal tot en met 186 volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) maximaal €1.157,95 per maand mogen kosten. Dit moet ervoor zorgen dat middeninkomens toegang krijgen tot betaalbare huurwoningen.
Volgens minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kan deze wet de huurprijzen van meer dan 300.000 woningen met gemiddeld €190 verlagen en zullen ongeveer 113.000 huurwoningen terugkeren naar het betaalbare segment (Rijksoverheid) (Rijksoverheid).
Wet vaste huurcontracten: Meer zekerheid voor huurders
Sinds 1 juli 2024 zijn vaste huurcontracten weer de norm in Nederland. Dit betekent dat alle nieuwe huurcontracten voor onbepaalde tijd zijn, wat huurders meer zekerheid biedt over hun woonsituatie. Er zijn echter enkele uitzonderingen voor specifieke groepen, zoals studenten en urgent woningzoekenden, die nog steeds een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar kunnen krijgen (Rijksoverheid) (Huurcommissie).
Maximale huurverhoging in de gereguleerde sector
Voor 2024 is de maximale huurverhoging in de gereguleerde sector vastgesteld op 5,8%, gekoppeld aan de loonontwikkeling in plaats van inflatie. Dit zorgt ervoor dat huurders een huurverhoging krijgen die in lijn is met hun inkomensstijging. Voor huurders bij woningcorporaties geldt een gemiddelde maximale huurverhoging van 5,3%, om de betaalbaarheid van huren voor mensen met lagere inkomens te verbeteren (Rijksoverheid).