Ga je op kamers? Met deze tips vind je sneller een studentenkamer

Moniek

20 May 2024
    3 min. leestijd

Je hoort vaak dat je studententijd de beste tijd van je leven is. Vroeger was het echter een stuk makkelijker om een kamer te vinden. Tegenwoordig is de concurrentie groter en de woningmarkt krapper, waardoor je meer moeite moeten doen om geschikte huisvesting te vinden.

Daarom hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet om je zoektocht naar studentenhuisvesting makkelijker te maken:

Weet wat je zoekt 🔎
Bepaal vooraf je wensen en eisen. Denk aan de grootte van de kamer, de locatie, het budget en het aantal huisgenoten. Een duidelijk beeld helpt gericht zoeken.

2. Gebruik je netwerk 📞
Laat vrienden, familie en kennissen weten dat je een kamer zoekt. Deel je zoektocht op social media en vraag rond bij bestaande studentenkamers of er binnenkort iets vrijkomt.

3. Zoek via verhuurwebsites
Maak gebruik van verhuurwebsites zoals Rentumo om snel een overzicht te krijgen van beschikbare kamers. Rentumo heeft een speciale categorie voor studentenhuisvesting, waardoor je gericht kunt zoeken naar huisvesting die geschikt is voor studenten.

4. Maak een online profiel
Een volledig en eerlijk online profiel op verhuursites vergroot je kansen. Laat zien wie je bent en reageer op zoveel mogelijk advertenties, zelfs op kamers die niet perfect lijken.

5. Hospiteer
Neem deel aan zoveel mogelijk hospiteeravonden. Dit vergroot niet alleen je kans op een kamer, maar helpt je ook om je netwerk uit te breiden. Ook als je de kamer niet krijgt, kun je waardevolle contacten opdoen voor toekomstige kansen.

6. Begin op tijd
Wacht niet tot het laatste moment met zoeken. Begin ruim voor het nieuwe studiejaar met je zoektocht om stress te voorkomen en meer opties te hebben.

7. Wees niet te kieskeurig
Stel je verwachtingen bij en wees bereid om concessies te doen. De perfecte kamer bestaat zelden, maar gelukkig kun je later altijd verhuizen naar een betere plek (wanneer je meer connecties hebt!)

8. Kijk altijd naar je budget
Let op alle kosten, inclusief nutsvoorzieningen en eventuele meubels. Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van de totale kosten voordat je een kamer huurt.

9. Reageer ook op tijdelijke kamers
Kamerhuur voor een korte periode kan voordelig zijn om snel te settelen en verder te zoeken naar een permanente plek. Dit geeft je ook de kans om de stad beter te leren kennen.

10. Huur samen iets met vrienden
Door samen met vrienden te huren, kun je een groter budget combineren en heb je direct huisgenoten die je kent. Controleer wel of de woning geschikt is voor woningdelers.

⭐️ Bonustip: Kijk ook eens buiten het centrum!
Wonen buiten het centrum kan goedkoper zijn en is vaak goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Door deze tips te volgen, wordt de zoektocht naar een studentenkamer een stuk eenvoudiger en vergroot je je kansen om een geschikte woonruimte te vinden in een van de Nederlandse studentensteden. Veel succes!

Logo Close
Thuis pictogram